Yavru köpek annesinden ne zaman ayrılır sorusuna ya da yavru köpeğin sütten kesilme zamanına farklı kaynaklar farklı cevaplar veriyor. Bazı köpek eğitim uzmanları 6 hafta derken diğerleri 10 hafta ya da 12 hafta gibi süreler belirtiyorlar. Yavru Köpek eğitimi bloğu olarak detaylı bir araştırma yaptık. Uzmanları, köpek yetiştiricilerini dinledik. Yavru köpeğin annesinden yanlış zamanda ayrılmasının ne tür sorunlara yol açabileceğini inceledik ve sizlerle paylaşıyoruz. Yavru köpek eğitimi ve erişkin dönemlerinde verilecek itaat eğitimi, komut eğitim ve tuvalet eğitimi gibi konuların sütten erken kesilmesiyle ne gibi ilişkileri olduğuna baktık.
Dikkatinizi Çekebilir:
Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
İçerik Gezinme
Sütten Kesilme ve Yavru Köpek Sağlığı
Yavru köpek annesinden ne zaman ayrılır? Sorusu 2 açıdan bakıldığında önem kazanır.
- Yavru köpeğin sağlığı
- Yavru köpek eğitimi ve sosyalleşmesi
İlk olarak annesinden ayrılma ya da sütten kesilme zamanının yavru köpek sağlığı üzerindeki etkilerine bakmak istiyoruz. Canlılar söz konusu olduğunda sağlık birinci önceliği taşımaktadır. Eğitim ve uyumlu yaşamak konuları ikinci plana atılabilir.
Yavru Köpek Annesinden Erken Ayrılırsa Ne Olur?
Yavru köpekler “Dünyaya gözlerini açmazlar” tamamen kör ve sağır olarak doğarlar. Koku alma yetenekleriyle annelerini bulurlar. Anne köpek yavruladıktan 6-24 saat içinde; “Ağız Sütü”, “Kolostrum” adı verilen antikor açısından zengin süt üretir. Yavru köpeğin “kolostrum” adı verilen süt benzeri likidi içmesi bağışıklık sistemini güçlendirecek, onu enfeksiyonlara karşı koruyacaktır.
Kolostrum sayesinde yavrular dünyaya geldikten sonraki ilk dönemlerinde enfeksiyonlardan korunurken, ilerleyen dönemlerde de güçlü bağışıklık sistemi yapısını inşaa etmiş olacaklar. Yavruların gözlerinin kapalı, seslere duyamıyor olması onları annelerine muhtaç kılar. Koku ve ısı sayesinden annelerini bulurlar. Yeni doğan yavrunun bakımı annesi tarafından yapılır. Eğer yavru köpek annesinden erken alınır ya da ağız sütünü (kolostrum) alma şansı olmazsa sağlık açısından riskler baş gösterir.
Annesinden Erken Ayrılan Yavrular Sosyalleşme Problemi Yaşarlar
Yavruların ilk bakımları anneleri tarafından yapılmalıdır. Gözleri 2 hafta sonra açılırken, kulakları 1 aylık olduklarında sesleri duymaya başlar. Bu aşamadan sonra sosyalleşmek adına ilk eğitimlerini almaya başlarlar. Annesi ve kardeşleriyle geçirdiği vakit onun sosyal davranışlar edinmesini sağlarken bazı eğitimleri almasına da yardımcı olur. Sosyalleşme süreci oyunlar, rekabet, koklama gibi aşamalar doğal olarak yaşanır.
Erken dönemde sosyalleşmesini tamamlamadan annesinden ayrılan yavru köpeklerde davranış bozukluğu ortaya çıkabilir. İlerleyen dönemlerde saldırganlık, aşırı korku, aşırı havlama, ısırma ve kemirme gibi davranış bozuklukları gözlenebilir. Yavru köpek tuvalet eğitiminde annesiyle yeteri kadar kalmış yavrular annesinden erken ayrılan yavrulara oranla daha başarılı olmaktadırlar.
Annesi ve kardeşleriyle yeteri kadar vakit geçiren, sütten kesimle için acele edilmeyen yavrular. Yuvada kardeşleriyle oynarken dişlerini ve gücünü keşfetme olanağına sahiptir. Oyun oynarlarken birbirlerini ısırdıklarında canı yanar ya da canını yaktığı yavru tarafından uyarılır. Çıkarılan sesler kendilerini tanımalarına yardımcı olur. Erişkin dönemindeki “ısırma” ve “çiğneme” gibi sorunların önüne doğal olarak geçilmiş olur.
O Halde Yavru Köpek Annesinden Ne zaman Ayrılır?
Mantık olarak bakıldığında gözleri açılana ve kulakları duyana kadar annesiyle kalması gerektiğini görebiliyoruz. Peki kulakları duymaya başladığında hemen ayırmak mı gerekir? Hayır. En azından sosyalleşme süreçleri tamamlanana kadar anneleriyle kalmalarında fayda var.
Anne süt üretimi (-verimli süt üretimi-) 8-10 hafta civarında devam etmektedir. Yavrular bu dönemden sonra yavaş yavaş mamalara ilgi duymaya başlar ve süt yetersiz gelmeye başlar. Anne kendi yediği yemekleri kusarak yavrularını mamaya alıştırır. Geçiş döneminin alıştırılarak yapılması dengeli beslenme adına önemlidir.
Kimi yavrular 4-6 hafta arasında şişman ve toplu olarak gözükebilirler. Onların bu görünümleri anne sütünden kesilmeleri gerektiği anlamına gelmez. Bağışıklık sisteminin gelişimi bu süreye ek 4-6 hafta zaman ister.
Köpek eğitimi hakkında hazırlanan kitaba buradan ulaşabilirsiniz.
Özetlemek gerekirse;
- Yeni doğan yavru köpek annesinden “kolostrum” almalıdır.
- Gözleri 2 haftalık olduğunda görmeye başlar.
- 20 günlük olduğunda süt dişleri çıkar.
- Aşağı yukarı 1 aylık yavrular duymaya başlar.
- 3-9 haftalık dönem annesi ve kardeşleriyle sosyalleştiği süredir.
- 8-10 haftalık olduğunda yavaş yavaş anne sütünün yanında mama almaya başlar. Sütten kesilme ve mama tüketmeye başlaması geçiş şeklinde yapılmalı.
- 10-12 haftalık olduğunda anne sütü ihtiyacı kalmamış, sosyalleşmesinin temelleri sağlam atılmış olur.
Köpek eğitim uzmanları ya da yetiştiriciler yavru köpek annesinden ne zaman ayrılır sorusuna 10-12 haftalar arasında sütten kesilebilirler cevabını veriyorlar.
Benzer Konular:
Çok güzel bir bilgilendirme çok teşekkürler
Merhaba 2 can bakıyorum
her ikiside elimde büyüdü ve şuan bebekleri oldu annelerini sahiplenmistim ve bbebeklerine nasıl bakarım diye araştırma yapıyordum ki yazınızı okuduktan sonra endisem kalmadı gerçekten çok güzel açıklama ve gün ay olarak belirtmeniz de işinizi ne kadar ciddiye aldığınızı kanıtlar nitelikte. .
Teşekkür ediyorum
Olumlu yorumunuz için teşekkür ederim. Size ve can dostlarınıza sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.