Birlikte uzun ve huzurlu zaman geçirmek için “Köpeğimi kendim eğitmek istiyorum” diyenler bu tavsiyelerimizi göz ardı etmeyin. Köpek sahibi olmaya karar verirken hayatınızın 10-15 yılını başka bir canlıyla paylaşmaya hazır olmalısınız.

Sevgi; köpeğinizi eğitmek ve hayatı paylaşmak adına tek başına yeterli değildir. Elbetteki ona olan sevginiz eğitim sürecinde ihtiyacınız olan sabır, emek ve fedakarlık gibi kavramların temelini oluşturacaktır. Ancak disiplinli eğitim sürecine girmeden önce dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır.

Çoğu insan köpeğimi kendim eğitmek istiyorum diyerek yola çıkmakta. Gerek yavru köpek gerekse yetişkin köpek eğitim sürecinin üstesinden sadece sevgiyle gelebileceğini düşünüp sonunda hayal kırıklığına uğramaktadır.

Köpeğimi Kendim Eğitmek İstiyorum Ne Yapmalıyım?

Köpek eğitimi; kendinizi ve sahip olduğunuz (ya da olacağınız) köpeğin karakteristik özelliklerini tanımakla başlıyor. Bunun için ön araştırma yapmalısınız. Maalesef genellikle köpeklerin dış görüntülerine bakılarak sahipleniliyor ve beklentiler karşılanmadığında hayal kırıklığı yaşanıyor.

Onların birer canlı oldukları ve ihtiyaçları unutuluyor. Sosyal yaşantısı, enerji seviyeleri, türe ait genetik özellikler ve kapasitesi beklentileri karşılayıp karşılayamayacağının en büyük göstergesidir.

Kimi köpek türleri çok akıllıdır, diğer türleri oranla daha kolay ve fazla komut öğrenirler. Kimileri ise korumacı içgüdüye sahiptirler, güçlüdürler ve Alfa olmak eğiliminde olurlar.

Temel olarak köpeğin eğitiminde başarılı olmak onu ve köpek doğasını bilmekte yatar diyebiliriz. Sonrasında doğru eğitim yöntemleri uygulandığında başarı gelecektir.

“Yok ben öyle profesyonel bir eğitim vermeyi düşünmüyorum, belirli komutları alsın yeter” bile deseniz doğru eğitim koşullarını oluşturmazsanız işler içinden çıkılmaz hale gelebilir.

Köpek Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Sık sorulan sorulardan bir tanesi de köpek eğitiminin ne zaman başladığıdır. Canlılar doğdukları andan itibaren doğal olarak eğitim sürecinin içinde yer alırlar.

Köpeklerde ilk eğitim doğdukları andan itibaren anneleri ve kardeşleri tarafından verilmeye başlar. Yemek mücadelesi, yattıkları yere tuvaletlerini yapmaması gibi temel eğitimler ilk doğduklarından itibaren otomatik olarak verilir.

Biraz daha büyüdüklerinde kardeşleriyle oynarken dişlerinin ve patilerinin can yaktığını da yine kardeşlerinden aynı tepkiyi alarak öğrenirler. Kardeşlerini ısırdıklarında canları yanar ve karşılık olarak onlarda ısırırlar. Bu şekilde hem dişlerinin görevlerini öğrenirler hem de birbirlerine karşı güçlerini test edip sürü içindeki konumlarını belirlerler.

İşte bu yüzden ailesiyle yeteri kadar vakit geçirmeyen yavrularda saldırganlık ya da davranış bozuklukları görülebilir. Anne sütünü yeteri kadar alamaması durumunda sağlık problemleri de yaşayabilirler.

Yeri gelmişken hemen hatırlatmak istiyoruz. Satın alınan köpekler para kazanmak isteyenler için cazip pazar haline gelir. Ne kadar çok satılırsa o kadar çok kazanç elde edileceğinden sağlıksız koşullarda yetiştirilen köpekler satılmaya başlar. Bu nedenle köpek satın almak yerine;

  • Barınaklara
  • Ücretsiz sahiplendirme sitelerine
  • Bakamayacağı kadar çok yavru sahibi olanlara

Kısacası para beklentisi olmayan kişilere ulaşmakta fayda var.

Köpeğimi kendim eğitmek istiyorum yaklaşımı bilgi,sabır ve emekle desteklenmelidir. Uzmanlık gerektiren eğitimler kesinlikle uzmanları tarafından verilmelidir. Öte yandan evde, bahçede ya da sokakta işlerin yolunda gitmesi için verilecek eğitim herkes tarafından verilebilir.

Birlikte Gezinti

Köpek sahipleri köpekleriyle yeteri kadar vakit geçirdiklerinde aralarındaki bağın güçlendiğini hemen görürler. Köpeklerin doğaya ait olduğunu biliyoruz. Bizler ise onları evimize adapte etmeye çalışıyoruz.

Var olan enerjilerini atamadıklarında bizler için istenmeyen davranışları sergilemeleri kaçınılmaz olur. Köpeğin türüne göre değişmekle birlikte her gün düzenli olarak 30 – 45 dakika arası enerjilerini atmaları gerekir.

Enerjisini atan sadık dostlarımız ev kurallarına uymak, tuvalet düzenine sahip olmak ve sosyalleşme açısından avantaj elde ederler.

Tüm uzmanlar köpek eğitim sürecinin enerjilerini attıktan sonra başlaması gerektiği konusunda hem fikirler. Böylece eğitim sürecine katılmakta daha istekli hale geliyorlar.

Yemek Düzeni

Öğün saatleri düzenli ve porsiyonlar da ihtiyacına göre belirlenmelidir. Çoğu insan masada yemek yerken köpeğinin bakışlarına kanıp ona da ufak parçalar vermeye başlar. Başlangıçta son derece masum gözüken davranış ileri de farklı sorunları da beraberinde getirecektir.

Onlar rutin seven canlılardır ve rutinlerine sadık kalmak isterler. Mama kabında yemeye başladıktan sonra orada yemeye devam etmek ne kadar doğalsa, masa altında beslenmek de bir o kadar doğaldır onlar için. Ancak itaat sorunları da bu tür küçük esnemelerden kaynaklanmaya başlar.

Evin istediği yerinde oturması, koltukları işgal etmesi, kapının ağzında yatması, eşyaları sahiplenmeye başlaması, yemek yerken masanın baş köşesindeki yerini alması gibi davranışların hepsi verilen tavizlerin neticedir.

Dediğimiz gibi ilk başlarda masum olan davranışlar sonraları işin içinden çıkılmaz hale gelir.

Köpeğimi kendim eğitmek istiyorum diyenler için Bony’nin Yolu ya da benzer kitapları okumalarını tavsiye ederiz.

Köpeğimi kendim eğitmek istiyorum

Köpeğimi kendim eğitmek istiyorum – Bony’nin Yolu