Barınaktan köpek sahiplenmek isteyenler ne yapacaklarını bilemiyor. Akıllarda cevaplanması gereken sorular olduğunu biliyorum çünkü aynısını bende yaşadım.
- Barınaktan köpek sahiplenmek ücretli mi?
- Köpek sahiplenme için belge isteniyor mu?
- Barınak köpek cinsleri nelerdir?
- Barınaktan sahiplenmek için yasal yaş sınırı kaç?
Benim ziyaret ettiğim barınaklardaki gönüllüler büyük bir özveriyle çalışıp, gerekli bilgilendirmeleri yapıyorlar. Sahiplendirme aşamasında da oldukça titizler. Barınaktaki köpeklerin çoğunluğu ya sahipleri tarafından terk edildikleri ya da ağır şartlar altında yaşamak zorunda bırakıldıkları için barınaklarda koruma altına alınıyorlar.
Gönüllüler, “dostlarının” yardımına koşarak ilk travmayı atlatmalarını sağlamak, fiziki ve psikolojik açıdan sağlıklarına kavuşturmak için büyük çaba harcıyorlar. Gönüllülerin çabası ve bağışlarla ayakta duran barınakların imkanları, tüm dostlarını ömür boyu misafir etmelerine yetmiyor.
Barınakların temel amacı; farklı nedenlerle oraya gelen dostlarını iyileştirip, mutlu olabilecekleri yeni yuvalarına yerleştirmek. Onca emek ve çabadan sonra yeni yuvalarına yerleştirme konusunda ince eleyip sık dokumaları son derece normal.
Bende elimden geldiğince bilgi verip kafalarda oluşan soruları cevaplamak istiyorum.
Barınaktan Köpek Sahiplenmek
1. Sahiplenme Bilinci
2. Sahiplenmeden Önce
3. Barınaktan Köpek Sahiplenmek Ücretli mi?
4. Sahiplenme için Belge İsteniyor mu?
5. Barınaktaki Köpek Cinsleri
6. Barınaktan Köpek Sahiplenmek SSS
1. Sahiplenme Bilinci
Barınaktan köpek sahiplenmek fikri aklıma ilk geldiğinde araştırma yapmaya karar verdim.
- Süreç nasıl işliyor?
- Öncesinde ve sonrasında neler yapmam gerekiyor?
- Sahiplenmek için şartlarım uygun mu?
- Anlaşabileceğim tür hangisi?
- Olayın maddi boyutunu göğüsleyebilir miyim?
Aklıma ilk gelen sorular bunlardı. İnternet ve sosyal medya üzerinden araştırıp okumaya başladım. Yabancı siteleri de gezerek farklı bilgiler edinmeye başladım. Bariz şekilde ilk gördüğüm fark kullanılan terimler oldu. Bizde “Köpek sahiplenmek” olarak kullanılan terim yabancı sitelerde “Adobt” yani “Evlat edinmek” olarak geçiyordu.
Sahiplenmek bilinci sanırım burada başlıyor. Herhangi bir şey sahiplenilebilir ama sözünü ettiğimiz konu bir canlıysa “Evlat edinmek” teriminin olayın ciddiyetini daha güzel anlattığını düşünüyorum.
2. Sahiplenmeden önce
Bence barınaktan köpek sahiplenmek, köpek sahibi olmak isteyenlerin ilk başvuracakları yol olmalı. Barınaklardaki hayvanların çoğunluğunun terk edilen köpeklerden oluştuğunu düşündüğümüzde de “Terk edeceksen neden köpek sahibi oluyorsun?” sorusu gündeme geliyor.
İşte bu nedenle sahiplenme bilincini yerleştirmemiz gerekiyor. Aslında daha da önemlisi “Köpek sahibi olmak” bilincinin oturması gerekiyor. Az önce “Evlat edinmek” teriminin altını bu yüzden çizdim. Hediye, kısa süre heves gidermek, bakıp bakamayacağını bilmeden sevgiliye jest yapmak, başkalarına özenmek vb. sebeplerden köpek sahibi olunmaz.
“Satın alma sahiplen” derken iki önemli konuya vurgu yapılıyor.
- Satın aldıkça para kazananlar artıyor ve pazar büyüyor. Barınaklara terk edilen hayvanların sayısı artıyor.
- Barınaklara bırakılan hayvanların bakımları baş edilemeyecek seviyelere geliyor. Toplumsal bilinç olarak sahiplenme olgusunun yerleşmesi gerekiyor.
Satın almak kelimesinden hoşlanmıyorum, aşağıdaki videoda da bahsedildiği gibi “Kim Dostunu Satın alır ki?”. Bu nedenle köpek sahibi olmak dediğimde ya barınaklardan ya da bakamayacağı kadar yavruya sahip olan ailelerden sahiplenmeyi kastediyorum.
Barınaktan köpek sahiplenmek ücretli mi? Sorusundan önce “Köpek sahibi” olmadan önce sorulması ve cevaplanması gereken önemli sorular var.
Köpeğine ayırabilecek vaktin var mı?
Çoğu insan onunla fazla vakit geçirmeyeceğini düşünür. Yemeğini veririm, suyunu veririm tasmasını takıp biraz da gezdirirsem oldu bitti. Onun tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmek için zamana ihtiyacı olduğunu düşünmez. Düzenli olarak egzersiz yapması gerekir, sağlık kontrollerinden geçmeli, sahibi ile arasında sağlam bağ kurduğunu hissettiğinde daha mutlu olacaktır. Kısacası onunla verimli vakit geçirmek gerekir.
Maddi olarak hazır mısın?
Köpek bakımı maddiyat da gerektiriyor. Maması, sağlık harcamaları, tasma ve diğer bakım malzemeleri vb. harcamaları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Genelde önemsenmeyen bu etken ilerleyen dönemlerde sorunları da beraberinde getirebilir.
Ayrıca sahiplenmesi düşünülen köpeğin cinsine göre de harcamalar değişecektir. Günlük mama miktarı harcamaların dengesini etkilemektedir.
Köpeğine ayıracağın alanın var mı?
Genellikle tür seçimi ile doğrudan alakalı bir durumda köpeğine ayıracağın yeterli alanın olup olmamasıdır. Barınaklardan sahiplenirken ne kadar büyüyebileceğini göz önüne almak gerekir.
Küçük “süs köpeği” olarak tabir edilenlerin ev içinde fazla alana ihtiyaç duymayacağını düşünebiliriz. Ama onun da kendisine ait alana ihtiyacı olacak. Uyumak, dinlenmek ve yemek için kendisine ait alanların olduğunu bilmek rahatlatır.
Yeterli sabrın var mı?
Onunla geçirilen zamanın verdiği haz muazzamdır. Sevgi çok güçlü şekilde hissedilir. Öte yandan köpek sahibi olunduğunda ihtiyaç duyulacak olan diğer bir özellik de sabırdır.
Eğitim aşamalarının her bir tanesinde sabırlık olmak gerekir. Sabırsız davranmak tutarsız davranışları beraberinde getirir ve eğitim sürecinde sorunlara yol açar. Örneğin Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? yazısında anlatıldığı gibi tuvalet eğitimi ilk kez köpek sahibi olanları çok zorluyor. Bu dönemde köpek sahiplerinin en büyük yardımcısı sabır ve doğru teknik kullanımıdır.
Enerjisini atması için düzenli olarak egzersiz yapması gerekir. Onunla bu egzersizleri yapacak enerjin var mı?
Onu bırakabileceğin birileri var mı?
İlk defa girdiği ortamda sahibiyle birlikteyken kendisini nispeten huzurlu hissedebilir. Ama sahibinin olmadığı ortamlarda gerginlik ve huzursuzluk yaşayabilir. Hem onun kendini iyi hissetmesi hem de olumsuz durumların önüne geçebilmek için güvenilir birisine ihtiyaç vardır.
Okul, iş ya da arkadaşlarla buluşmak gibi hayatımızın içinde olması gereken durumlarda onu tek başına bırakmak adına gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması gerekir.
Bony’nin Yolu köpek eğitim kitabında bu sorulara ve çok daha fazlasına yer verilmiş. Sahiplenmeden önce ve sonrasında yapılması gerekenleri adım adım anlatıldığı detaylı bir eğitim kitabı. Üstelik PDF formatında hazırlanmış olması her an her yerden ulaşım imkanı sağlıyor. Köpek sahibi olmak isteyenlerin ve köpek sahibi olduktan sonra temel eğitimleri nasıl vereceğini bilmeyenlerin okumasının yararlı olduğunu düşünüyorum.
3. Barınaktan Köpek Sahiplenmek Ücretli mi?
Barınaklar devlet desteğiyle faaliyetlerini yürütürler. Veteriner ve resmi görevlilerin dışında gönüllüler barınaklarda farklı görevler üstlenirler. Ayrılan bütçenin yanı sıra barındırılan hayvanların ihtiyaçları bağışlar yardımıyla da karşılanır.
Barınaklara ilk gidildiğinde hemen sahiplendirme yapılmayabilir. Önce oradaki yetkililerin sizi tanıması gerekmektedir. İlk ya da ikinci gidişinizde yanınızda götüreceğiniz mama makbule geçecektir. Köpek sahiplenmeseniz bile verilen mücadeleye destek olmuş olursunuz.
Barınaklardan köpek sahiplenmek için herhangi bir ücret ödemeye gerek yoktur.
4. Sahiplenme için Belge İsteniyor mu?
Sahiplendirme aşamasında titiz davranıldığını daha önce belirtmiştim. Alınıp daha sonra sokağa bırakılan hayvanların tekrar aynı akıbetle karşılaşmaması için tedbirler alınıyor. Bu doğrultuda barınakların farklı istekleri oluyor.
- Evin ve köpeğin kalacağı alanın fotoğrafı
- Sahiplenecek kişinin adresini gösterir fatura ya da resmi belge
talep edilebilmektedir. Sayfanın sonunda verdiğim Yeditepe Hayvan Barınağının linkini tıklayarak istenilen belgelere ulaşılabilir.
Sıkça sorulan sorulardan bir tanesi de sahiplenme için yaş sınırının olup olmadığıdır. Bu belgeleri ibraz edebilmek için 18 yaşından büyük olmak gerekiyor.
5. Barınaktaki Köpek Cinsleri
İster istemez akıllara sahiplenilecek köpeğin cinsi de geliyor. Aslında işin içine girmeden önce sadece görüntü olarak beğenilen türlerin sahiplenilmesi olarak düşünülebilir. Ama işin içine girildiğinde köpeğin cinsi ciddi derecede önem kazanıyor. Yapı olarak sakin hayat yaşayan insanlar karakter olarak aşırı enerjik ve oyuncu türlerden birini sahiplendiğinde sorunlar baş gösterebilir.
Köpek sahiplenirken hangi türle uyum sağlanacağına sosyal hayat ve aktivite durumu da belirler. Yetkililer onun karakteristik özellikleri hakkında bilgi verirken sahiplenecek olan kişinin de kendini tanıması gerekir.
Barınaktaki köpek cinsleri arasında; Arjantin dogo, Pitbull, Golden, Labrador gibi cinsleri bulmak mümkün. Ancak pitbull, dogo, rotweiller gibi türlerin sahiplendirilmesine kanunen izin verilmiyor. Ve çoğunlukla melez olarak tabir edilen türler bulunuyor. Ancak oraya gittiğinizde aklınızda hiç olmayan ama sizinle uyumlu olarak yaşayabilecek bir tanesi ile bağ kurmanız mümkün.
Zaten sahiplendirme aşamasında en çok arada oluşan bağa bakılıyor.
6. Barınaktaki Köpek Sahiplenmek Sıkça Sorulan Sorular
Barınaktan köpek sahiplenmek ücretli mi?
Hayır, barınaklardan köpek sahiplenmek için ücret talep edilmez. Ancak bağış ya da yardımlarla barınaklara destek olmayı düşünebilirsiniz.
Barınaktaki köpek cinsleri hangileridir?
Barınaklarda her tür köpek bulmak mümkün. Sahipleri tarafından terk edilmiş; Golden, Labrador, Pitbull, Rotweiller, Husky, Dogo gibi türler bulunabilir. Ancak yasal olarak sahiplenilmesi yasak türler sadece koruma ve rehabilitasyon amacıyla barındırılırlar.
Barınaktan köpek sahiplenmek için istenen belgeler nelerdir?
Barınaklarda sahiplendirme gerçekleşmeden önce ev ve köpeğin barındırılacağı alanın fotoğrafı. Kişiye ait fatura vb. gibi resmi adres belirtir belge.
Site içi Yazılar
- Köpeğim Çok Havlıyor, Ne Yapabilirim?
- Av Köpeği Eğitimi Ne Zaman Başlar? 3, 6, 9 Ay?
- Köpekler Neden Yalar, Amaçları Nedir?
- Köpeklerde Davranış Bozukluğu Saldırganlık (Agresyon)
- Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Gezdiğim barınaklar
Son yorumlar