İçerik Gezinme
Köpeğim Çok Havlıyor Komşular Rahatsız Oldu
Köpeğim çok havlıyor ve komşuları rahatsız ediyor, ne yapabilirim? Apartmanda yaşayan eğitimsiz köpeklerin en can sıkıcı sorunu köpeğin “çok havlıyor” olmasıdır. Köpeğin havlaması bize göre can sıkıcı olabilir, ama onun açısından bakıldığında hiç de can sıkıcı değildir. Havlamak, köpeklerin dünyasında iletişim kurma yollarından sadece bir tanesidir. Hatta beden dilinden sonra en etkili yoludur diyebiliriz. Koklamak, beden dili, jest, mimik ve havlamak köpeğinizin dış dünya ile iletişim kurmasını sağlar.
Kendisini dengede ve güvende hisseden köpeğin havlamasıyla huzursuz yaşayan köpeğin havlaması arasında da fark vardır. Eğer köpeğiniz iletişim kurmak için değil de dengesiz ruh hali yüzünden havlıyorsa komşuların rahatsız olması normaldir. Köpeğin havlaması ile ilgili iki temel soru vardır;
- Köpekler neden havlar?
- Köpeğim çok havlıyor neden?
O halde bu iki soruyu cevaplarsak komşularınızın rahatsızlığını da giderebiliriz.
Köpekler Neden Havlar?
Bölgesini Korumak İçin Havlar
Köpeklerin sosyal canlılar olduklarını ve sürü içinde yaşadıklarını Köpek itaat eğitimi – Kesin Çözüm başlığı altında ele almıştık. Sürüler ise bölgeci yapıya sahiptir. Bölgelerine yabancı birilerinin girmesinden hoşlanmazlar ve tepki gösterirler. Sonuçta sahiplendikleri bölge onları hayatta tutacak kaynakları barındırmaktadır. Vahşi doğada kaynakların sürü dışından birisiyle paylaşılması kabul edilemez. Köpekler bölgelerine girenleri uyarmak ve uzaklaştırmak için havlar.
Sürüyü Korumak İçin Havlar
Bölgecilikle benzer sebep olarak gözükür. Sürü üyelerini yaklaşan tehlikeye karşı uyarmak (-başka bir yırtıcının varlığı gibi-) için havlar. Sürüdeki köpek sayısının fazla olması dinlenmek ve avlanmak dışında diğer sürülere ya da yırtıcılara karşı koruma sağlar. Bölgelerini korurken gösterdikleri kararlılığı sürülerini korurken de gösterirler. Evcilleşip evlerde bizlere beraber yaşamaya başladıklarında bu yana onların gözündeki sürüler biz ve ailelerimiz olmuştur. Onun gözünde ailesini (-sürüsünü-) korumak ve onları uyarmak havlayarak mümkün olur.
Heyecanlandığı İçin Havlar
Heyecanlı olduğunda havlayarak belli eder.
Neden Köpeğim Çok Havlıyor?
Köpek sahipleri “köpeğim çok havlıyor” dediklerinde muhakkak gözden kaçırdıkları bir şey vardır. Yukarıda sayılan 3 tip havlama can sıkıcı olmaz çünkü havlama süresi onu tetikleyen etkenle ilgilidir. Tehlike, heyecan ya da korumaya gerek kalmadığında havlama da kesilir. Komşuları rahatsız eden ve köpeklerde davranış bozukluğu olarak isimlendirilen havlama biçimi ise genellikle aşağıdaki sebeplerden ötürü ortaya çıkar.
- Meydan okuma içgüdüsü
- Can sıkıntısı
- Terk edilme korkusu
- İlgi görme isteği
Köpeğim Çok Havlıyor Diyenlere 3 Tavsiye
1- Sevginizi Doğru Zamanda Gösterin
Özellikle yavru köpek eğitimi aşamasının önemli bir adımını öğrenmek üzeresiniz. Yavru köpekler doğaları gereği çok sevimli ve şirindir, bir o kadar da oyuncu. Yavru köpeğin havlamasına kayıtsız kalacak fazla insan tanımıyoruz, havladığında hemen onu kucağa alıp sevmek ve yanına gitmek duygusal bir harekettir.
Yavru köpek eğitimi adımlarına yabancı olanları hemen fark edebilirsiniz. Köpek havlamaya başladığında yanına giderek onu kucaklarına alır ve susturmaya çalışırlar. İlgi gösterirler, konuşurlar ve oyun oynarlar. Kızgınlıklarını dile getirmek adına yanlarına gitseler bile köpeğin gözünde bu davranışın tek bir anlamı vardır.
İstemeden yapılan rutin davranışla havladığı zaman onu ödüllendirmiş oluyorsunuz. Dolayısı ile köpeğim çok havlıyor diye şikayet etmenizin anlamı yok. Benzer bir durumda karşılama sırasında yaşanır. Eve geldiğinizde üzerinize atlayıp havlamaya başladığında onu severseniz yine “Doğru bir şey yaptım sanırım” demesinin önüne geçemezsiniz. Heyecanını kontrol altına almayı öğrenmelidir. Eve girerken ve evden çıkarken onu aşırı heyecanlandırmak dengesinin bozulmasına sebep olacaktır. Özellikle evde yalnız kalacağı durumlarda evden çıkarken heyecanlanırsa siz evden çıktıktan sonra kararsız yapısı ilgi çekmek adına onu havlamaya teşvik edecektir.
2- Eğitim ve Egzersiz
Köpeğinizle birlikte egzersiz yapmak köpek eğitim temelidir. Yürüyüş, bisiklete binmek ve komutları öğretmek aranızdaki bağı güçlendirir. Disiplinli ve sürekli egzersizler onun enerjisini atmasına yardımcı olarak dengeli ruh haline bürünmesini sağlar. Egzersizler sırasında ya da sonrasında istenmeyen davranışları sergilediğinde sevginizle ödüllendirmeyin. Yaptığı hareketle karşılığında gördüğü eylemi eşleştirir.
3- Sürü Lideri Sizsiniz
“Köpeğim çok havlıyor, sorunlu bir köpek” tespiti tamamen yanlıştır. Eğer köpeğiniz sürü içinde lidere sahip olmadığını düşünüyorsa, yaşamak için ihtiyaçlarının karşılanmayacağından endişe duyuyordur. Ve size bunu anlatabilmesinin tek yolu havlamaktır. Sorunu onda aramak yerine çözümü kendinizde aramalısınız.
Eğitim ve egzersizleri aksatmadan, doğru zamanda ödüllendirerek “köpeğim çok havlıyor” sorunundan kurtulabilirsiniz. Köpek eğitimi hakkında fazla bilginiz yoksa Bony’nin yolu Köpek eğitimi kitabını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Benzer Konular:
Son yorumlar