Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi Kolay mı?

Yavru köpek tuvalet eğitimi kolaylığı, kolay kelimesinden ne anladığına bağlıdır. Sadık dostuyla apartmanda ya da evde yaşayanlar arasında tuvalet eğitimi sürecinde sorunlarla karşılaşmayan yoktur. Hemen gözün korkmasın, çevrendeki tecrübeli köpek eğitmenlerinin ya da yavru köpek sahibi arkadaşlarının ortak görüşü büyük ihtimalle “İlk yavru zor eğitilir” olacaktır.

Çünkü ilk kez yavru köpeğin bakımını ve sorumluluğunu üstlenenler sudan çıkmış balık gibi olurlar. Yaşlı köpeklerin ya da yetişkin köpeklerin davranışları hakkında tecrübeli olmak yavruyu eğitmeyi kolaylaştırır. Ama durum umutsuz değil, hemen öyle tuvalet eğitim spreyi, eğitim damlası gibi konulara girmeyin. Sabır, emek ve sevgiyle tuvalet eğitimi verildiğinde sonuca ulaşmak o kadar da zor değil.

Çoğumuz “yavru köpek edindim” terimini duyduk ve kullanırız. Köpeklerle uzun süredir birlikte olup “torunlarını” kucaklarına alanlar sahiplenme yerine “evlat edinme” kelimesi kullanılır. Periyodu kavramak için 2 aylık bebeği evlat edindiğini hayal etmen yeterli olacaktır. Neden ağladığını, uyumadığını anlayana kadar uykusuz geceler seni bekliyor olur. Yavruyu sahiplendiğin zamanda durum farklı değil. Hele bir de acemiysen süreci atlatana kadar zorlanacağın aşikardır. Yazıyı tam da bu yüzden yazdım. Farklı kaynaklarda dağınık halde bulunan köpek eğitimi ve davranış bozukluklarının giderilmesine yönelik eğitim metotlarını okumak zor olabilir. Yazının sonunda hepsini bir arada bulabileceğin yavru köpek eğitim PDF önerisi veriyor olacağım. Ama önce 2 aylıktan büyük yavruya çiş eğitimini öğretmenden faydalı olacak bilgiler vermek istiyorum.

Yavru Köpek Özellikleri
Yavru Köpek Beden Dili
Yavru Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?
Yavru Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?
Eğitim Metotları
Tuvalet Eğitim Spreyi ve Damlası İşe Yarıyor mu?
Yavru Köpek Tuvalet Eğitim Videosu
Tuvalet Eğitim Ücreti
Tuvalet Eğitimi Köpeğin Türüne Göre Değişir mi?
Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi PDF

Yavru Köpek Özellikleri

Minik peluş oyuncak kıvamında eve getirdiğin yavruya eğitim vermeden önce onun hakkında bilgi sahibi olmanda fayda var. Ufacık idrar torbası diğer deyişle “mesane kapasitesi” uzun süre çişini tutmasına yetecek büyüklükte değildir. Sıklıkla işeme ihtiyacı hisseder, aynı şekilde kakasını da fazla tutamaz. Yemek yediği ya da uyduğu yer dışında tuvaletini ihtiyacını gidermek istemesi son derece doğaldır. Evde ya da ev dışında çişini yapıyor olması onun açısından anlam ifade etmez. “Tühh yine çişimi istenmeyen yere yaptım sanırım benim çiş sorunum var, acil tuvalet eğitim kiti alınmalı” diye düşünmez. Kum, çim, halı, teras, lazımlık, koltuk hiç fark etmez o ihtiyacını giderir. Yeter ki tuvalet yapma pozisyonu alabilsin, onun için yeterlidir.

Yavru köpekler; öğrenmeye aç, meraklı canlılardır. Küçük yaşlardan başlayan alışkanlıklarının temelleri annesi tarafından atılır, ilk tuvalet terbiyesini annesi verir. Minimum 10 haftalık olmadan annesinden ayrılan yavruların çiş eğitimi diğerlerine nazaran zor olmaktadır. Anne yavruyu tuvalet yapmak konusunda da eğitir. Yemek yediği ya da uyuduğu yere tuvaletini yapamayacağını annesi öğretir.

Köpek Beden Dili

Köpek eğitimi onu anlamakla başlar, hareketlerini takip edip incelemeye başladığında zamanla ne istediğini ya da istemediğini anlamaya başlayacaksın. Köpek dili konusunda kendini geliştirdiğinde, kuyruğunun duruşu, havlaması, yüz mimikleri, tırmalaması sana onun hakkında bilgiler verecek. Maalesef insanlar arası ilişkinin temelinin dinlemek ve anlamak olduğunu ıskaladığımız bir toplumda yaşıyoruz. Çoğu zaman karşıdakini dinlemeden kararlar verip hareket ediliyor. Kötü iletişim yeteneğimiz köpeğimizle olan ilişkimizi de etkiler. Eğer köpeğinle sağlam ve yürütülebilir ilişki kurmak, onu doğru şekilde eğitmek istiyorsan köpeğin beden dilini öğrenmelisin.

Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar

Tuvalet eğitiminin ne zaman başlayacağı konusunda hassas davranmak gerekir. Bazı platformlarda yaşlı ya da yaşını almış köpeklerin eğitilemeyeceği savunulmaktadır. Köpek eğitim uzmanlarına göre ise bu düşünce tamamen yanlıştır. Her yaştaki köpek doğru eğitim metot kullanılarak eğitilebilir. Hatta bazı merkezler ücretsiz köpek tuvalet eğitimi vermektedir. Tek şart köpeğin 2 aylıktan büyük olmasıdır. 2 aylıktan küçük yavruların aşıları eksik olduğundan götürülecek köpek merkezlerinde hastalıklara açık olacağı düşüncesiyle çok küçük yavrular eğitim merkezlerine alınmamaktadır.

Labrador, Golden Retreiver, Cocker, Pinscher, Dalmaçyalı, Husy türü ne olursa olsun yavru köpeklerde tuvalet eğitimi eve geldiği ilk gün başlar. Yavru kafesi kullanarak eğitim verebilirsin. Kafes eğitim hizmeti dışında onun güvenliğini sağlaman konusunda da sana yardımcı olacaktır. Enerjik ve araştırmacı yavru, ilginin üzerinde olmadığı zamanlarda kendini yaralayabilir. Güvenli ortamda kalmasını sağlarken tuvalet eğitiminde de yardımcı olur. Uyku ve dinlenme zamanlarında kafeste kalan yavru kafes içine çişini yapmak istemeyecektir. Kafes eğitimi tuvalet eğitiminin önemli bir aracı olarak kullanılabilir.

Credit: Wade Austin Ellis / Labrador

Kaç Haftada Eğitim Verebilirim?

Faz bekletmeden söylemek istiyorum, yavru köpeklerde tuvalet eğitimi cinsine, karakterine göre değişmekle birlikte 3-4 haftada tamamlanabilir. Tüm eğitim adımlarında olduğu gibi süre aranızdaki ilişkinin gücüne bağlıdır. Ev içinde kimin patron olduğunu bilmeli ve öğrenmelidir. Sonrasında itaat kendiliğinden gelecektir. Yavru eğitimine başlamadan önce aklında tutman geren hususlar var;

  • Tutarlılık
  • Emek
  • Zaman
  • Disiplin
  • Doğru metot
  • Sevgi, sevgi, sevgi…

En büyük yardımcılarını ben yukarıda saydım. Kullanıp kullanmamak sana kalmış. Bir noktayı daha hatırlatmak istiyorum,.10 haftalık ya da daha küçük yavruların annelerinden ayrılması temel tuvalet eğitimini öğrenmemelerine sebep olmaktadır. Sadece tuvalet eğitimi açısından değil, sağlık açısından da uygun durum değildir. Onun baş eğitmeni annesidir. Anne onun ekşi ekşi kokan çişini yattıkları yere yapmasını yasaklayacaktır. Youtube’da ya da diğer sosyal medya platformlarında tuvaletini nereye ve nasıl yapacağını bilmeyen yavru köpeklerin yol açtıkları komik durumları izlemişsindir. Umarım sen de diğer videoların kahramanı olmazsın.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitim Metotları

Köpek eğitim uzmanlarına göre yavru köpeklere tuvalet eğitimi ev dışında verilmeye başlanmalı. Apartmanda yaşayanlar için gazete ya da alan belirleme tekniği kullanılabilir. Ama her iki durumda da yavru köpeğine çişini ya da kakasını yapması için alan belirlemelisin. Evin her yerini tuvalet olarak kullanmamayı öğrenmelidir. “Köpeğimin istediğim yere işemesini istiyorum” diyorsan ona istediğin yeri göstermelisin. Uzmanlara göre köpek tuvalet eğitim metotları aşağıdaki gibi ikiye ayrılmaktadır. ;

  • Evde Tuvalet Eğitimi: Ev içinde gazete kağıdı, çiş pedi, çiz bezi kullanılarak verilen eğitimdir.
  • Ev Dışında – Dışarıda Tuvalet Eğitimi: Yavruyu sık sık dışarıya çıkarıp çişini dışarıda yapmasını sağlamaktır.

Yavrunun tuvalet eğitimi eve gelir gelmez başar demiştik. Kısa kısa ipuçları vermek gerekirse;

  • İlk geldiği gün tuvalet eğitimi verilmeye başlanmalı
  • Çişini yapabileceği alan ya da alanlar belirlenmeli
  • Gazete kağıdı, ped ya da eğitim kiti kullanılabilir
  • Amonyak ve sirkeli su, eğitim damlası / eğitim spreyi yerine kullanılabilir. (Veterinere danışmakta fayda var)
  • Kafes eğitimini doğru yerde ve zamanda kullanmak önemlidir.
  • İstenmeyen yere çişini yaptığında o an aksiyona geçmelisin. Üzerinden 5 dakika geçtikten sonra ona çişini koklatıp azarlamanın faydası olmayacaktır. Neden kızdığını anlamaz bile.
  • Uyandıktan hemen sonra, yemeklerden sonra ve gün içerisinde düzenli

Credit: Hybrid / Husky

Tuvalet Eğitim Spreyi ve Damlası İşe Yarar mı?

Yavru köpek tuvalet eğitimiyle ilgili olarak tuvalet eğitim spreylerinin işe yarayıp yaramadığı merak edilir. Forumlarda yer alan tecrübelere göre başarı oranı %20 civarındadır. Çoğu köpek sahibine göre sprey ya da damlaya gerek yoktur. Çiş spreyinin amacı köpeği istenen yere işemeye alıştırmaktır. Köpeğin kendi çiş kokusu kullanarak daha önce işediği yere işemesi sağlanabilir. Gazete kağıdı ya da eğitim pedi kullanılarak doğru davranış kazandırılır. Amonyak ve sirkeli su da kullanan köpek sahipleri de var. Ama bu tür kullanımlar için veterinere danışmakta fayda var. Bana sorarsan yine en doğal yöntem kendi çiş kokusunu kullanmaktır.

Çişini yapmasını istemediğin yerdeki kokuyu da köpek dostu deterjan kullanarak temizleyebilirsin.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitim Videosu

Youtube üzerinde yavru köpek tuvalet eğitimini anlatan yabancı kaynaklardan da faydalanılabilir. Ben bir tanesinin linkini paylaşıyorum buraya tıklayarak tuvalet eğitim videosunu izleyebilirsin.

Tuvalet Eğitim Ücreti

Yavru köpeğin tuvalet eğitimini ücretsiz olarak yapan köpek eğitim merkezleri var. Çevrende araştırarak bulabilirsin, uzman köpek eğitmenini seçerken tıpkı veteriner seçiminde olduğu gibi dikkatli olmanı öneririm. Referanslarını, eğitim merkezinin kalitesini ve çalışanları dikkatli incelemen gerekir. Ücretsiz tuvalet eğitimi veren merkezler doğal olarak köpeğin diğer eğitimlerini de ücretli olarak seve seve yapmak isteyeceklerdir. Eğer kendinde eğitim verecek yeteneği görmüyorsan sana sunulan teklifi değerlendirmelisin.

Tuvalet Eğitimi Köpek Türüne Bağlı mıdır?

Yukarıda bahsetmiştim, evet tuvalet eğitimi köpeğin cinsine ve yaşına bağlı olarak değişir. Küçük (süs köpeği) tür köpeklerde mesane kapasitesi değişmez ama çişini tutma süresi değişebilir. Büyük köpeklerde ise eğitim ön plana çıkar. Golden, Husky, Labrador, Kaniş vb.  türlerin tuvalet eğitim süreci aynı olmakla birlikte tuvalet ihtiyaç süreleri, tuvalet terbiyeleri değişim göstermektedir.

Credit: Hybrid / Cocker

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi PDF

Forum, youtube ve web sitelerinde araştırma yaptığında yavru köpek tuvalet eğitimi hakkında bilgileri bulmak mümkün. Ancak dağınık kaynaklar olduğundan bir bütün halinde düşünülmesi gereken eğitim süreci adımlarında karışıklığa yol açabiliyor. Farklı kaynaklardan farklı metotları öğrenmek tabi ki yerinde olacaktır. Ama tek bir eğitim metodu belirlenerek verilen eğitim karışıklığı azaltır. “Bony’nin yolu köpek eğitim kitabı” köpek eğitim sürecini tüm olarak ele alan PDF şeklinde hazırlanmış e-kitaptır. Yavru köpek tuvalet eğitimi de dahil olmak üzere köpek eğitimi hakkında bilgi edinmek için PDF’i buradan indirebilirsin.

Benzer Konular:

admin

Yorumları gör

  • Iyi günler.2,5 aylık bir cocker sahibiyim.Ve çok zorlaniyorum her konuda.Kitabınızı tek çare olarak.görüyorum. Satın alacağım.Kirap olarak elime ulaşması mümkün mu?

    • Merhaba,
      Kitap basılı bir yayın olmadığı için doğrudan adrese gönderilmiyor maalesef. Ödeme sonrasında kitabın erişim linki mail adresinize gönderiliyor. Tıklayarak indirip, cep telefonu, tablet ya da bilgisayardan okuyabiliyorsunuz.

Önceki konular

Köpeğimi Kendim Eğitmek İstiyorum

Birlikte uzun ve huzurlu zaman geçirmek için "Köpeğimi kendim eğitmek istiyorum" diyenler bu tavsiyelerimizi göz…

4 yıl önceki

Barınaktan Köpek Sahiplenmek İsteyenlere 5 Tavsiye

Barınaktan köpek sahiplenmek isteyenler ne yapacaklarını bilemiyor. Akıllarda cevaplanması gereken sorular olduğunu biliyorum çünkü aynısını…

4 yıl önceki

Av Köpeği Eğitimi Ne Zaman Başlar? – 3, 6, 9 Ay?

Av köpeği eğitimi, yüzlerce yıl önce insan ve köpeğin birlikte hayatta kalabilmek adına yaptıkları iş…

4 yıl önceki

Köpekler Neden Yalar, Amaçları Nedir?

Köpekler İnsanları Neden Yalar? Köpeğini gezdirdikten ya da onunla oynadıktan sonra verdiğin küçük molada onu…

5 yıl önceki

Köpeklerde Davranış Bozukluğu Saldırganlık (Agresyon)

Köpeklerde davranış bozukluğu - Agresyon (Saldırganlık) köpek sahibini en çok zorlayan problemlerin başında gelir.  Saldırganlık…

5 yıl önceki

Köpeklerde Davranış Bozukluğu – Isırma, Kemirme

Köpeklerde davranış bozukluğu; Isırma, kemirme, Anksiyete (Yalnızlık Korkusu), Hiperaktivite (Fazla Hareketlilik), Agresyon (Saldıranlık) şeklinde gözlenir.…

5 yıl önceki