Evde köpek itaat eğitimi nedir?

Köpek itaat eğitimi evde verilebilir ama önce kendini eğitmelisin. Köpek temel eğitimi ve itaat eğitimi, köpeğini anlamaktan geçer. Onu tanımak ve anlamak zorunda olduğunu aklından bir an bile çıkarmamalısın. Sonuçta “o seni değil, sen onu seçtin”, sorumluluklarının bilincinde olman gerekir.

Köpek itaat eğitimi sabır ister

İtaat eğitimi, köpeğin ile beraber uyum içinde yaşamak ve diğer eğitimleri başarıyla verebilmenin ilk adımıdır. Sahipleriyle sağlam bağ kuramayan, ast-üst ilişkisini doğru konumlandıramayan köpekler itaat etmek istemezler. Eğitim detaylarına geçmeden önce altını çizerek söylemek istiyorum, eğitimin hiç bir aşamasında onu suçlama.

Köpek itaat eğitimi için sürünün lideri olmalısın

Köpekler sürüler halinde yaşayan sosyal canlılardır, kurtlara özgü davranışlarını günümüzde de sürdürmek eğilimindedirler. Avusturalya’da yaşayan “Dingo” ya da Afrika’da yaşayan “Yaban Köpeği” vahşi doğada sürüler halinde yaşamayı sürdürürler. Ve tüm sürülerin lidere ihtiyacı vardır, sürüdeki diğer köpekler “Alfa” yani “Lider Köpeği” takip etmek isterler. Liderin olmadığı sürülerde karmaşa ve düzensizlik hakimdir, pozisyon boşsa hemen doldurulması gerekir. Köpekler de içgüdüsel olarak pozisyona aday olurlar ve genlerinde ne varsa onu yapmak isterler.

Köpekler birlikte yaşadıkları insanları sürü olarak görürler. Eğer aile içinde otoriter lider yoksa kaygı, güvensizlik ve huzursuzluk gibi etkenler köpeklerde davranış bozukluklarına yok açar. Davranış bozuklukları havlamak, saldırganlık, bölgeyi sahiplenme, eşyaları kemirme şeklinde ortaya çıkar. Köpek itaat eğitiminin temelinde köpek sahibinin köpeği ile olan ilişkisinde “Alfa” olma zorunluğu yatar.

Köpek itaat eğitimi yapılan yanlışlar

Köpekler rutin davranışları tekrarlamaktan hoşlanan, tekrarladıkça öğrenip öğrendiklerini pekiştiren sosyal hayvanlardır. Evet “hiç büyümeyen 2-3 yaşında bir çocuğunuzun” olduğu aşikardır. Ne var ki köpek eğitimi 5 yaşındaki çocukla konuşur gibi konuşularak verilmez. Konuşmak eğitim sırasında onu motive edip yüreklendirir, ama sadece konuşarak sonuç elde edeceğinizi düşünmeyin. Örneğin; terliklerinizi ya da ayakkabılarınızı kemiren köpeğinizi karşınıza alıp konuşamazsınız. Hele hele köpeklerde davranış bozukluğu olarak rahatsızlık veren kemirme olayının üzerinden 5-10 dakika geçmişse hiç bir işe yaramayacaktır.

Köpek eğitiminde sıkça yapılan yanlışlardan bir tanesi de eylem – uyarı ve ceza arasında geçen süredir. Eğer istenmeyen davranış görüldüğü anda ceza uygulanmaz ve aradan 10 dakika geçmesi beklenirse köpeğinizin eylem ve ceza arasındaki ilişkiyi doğru şekilde kuramayacaktır. Hatta o anda siz bağırırken (-sadece sert ve otoriter ses tonuyla düzeltme konuşmasından bahsediyorum-) doğru bir davranış sergiliyorsa ondan da vazgeçmesine sebep olabilirsiniz.

Köpeğinize büyük tavsiyesi verir gibi konuşarak eğitim veremezsiniz. Neyin doğru olduğunu ya da yanlış olduğunu rutin tekrarlarla öğretebilirsiniz. Onun lideri olduğunuzda sizi takip edecektir. Sevgi, sabır ve onu tanımakla her geçen gün aranızdaki ilişki güçlenecek, size olan itaat eğilimi artacaktır.

Bony’nin Yolu Köpek Eğitim Kitabı

Bony’nin Yolu köpek eğitim kitabı ile evde kendi başına köpek itaat eğitimi verebilirsin, detaylar için tıkla.

Bunlarda Dikkatini Çekebilir

admin

Önceki konular

Köpeğimi Kendim Eğitmek İstiyorum

Birlikte uzun ve huzurlu zaman geçirmek için "Köpeğimi kendim eğitmek istiyorum" diyenler bu tavsiyelerimizi göz…

4 yıl önceki

Barınaktan Köpek Sahiplenmek İsteyenlere 5 Tavsiye

Barınaktan köpek sahiplenmek isteyenler ne yapacaklarını bilemiyor. Akıllarda cevaplanması gereken sorular olduğunu biliyorum çünkü aynısını…

4 yıl önceki

Av Köpeği Eğitimi Ne Zaman Başlar? – 3, 6, 9 Ay?

Av köpeği eğitimi, yüzlerce yıl önce insan ve köpeğin birlikte hayatta kalabilmek adına yaptıkları iş…

4 yıl önceki

Köpekler Neden Yalar, Amaçları Nedir?

Köpekler İnsanları Neden Yalar? Köpeğini gezdirdikten ya da onunla oynadıktan sonra verdiğin küçük molada onu…

5 yıl önceki

Köpeklerde Davranış Bozukluğu Saldırganlık (Agresyon)

Köpeklerde davranış bozukluğu - Agresyon (Saldırganlık) köpek sahibini en çok zorlayan problemlerin başında gelir.  Saldırganlık…

5 yıl önceki

Köpeklerde Davranış Bozukluğu – Isırma, Kemirme

Köpeklerde davranış bozukluğu; Isırma, kemirme, Anksiyete (Yalnızlık Korkusu), Hiperaktivite (Fazla Hareketlilik), Agresyon (Saldıranlık) şeklinde gözlenir.…

5 yıl önceki