Amaçları Nedir?

Köpekler Neden Yalar, Amaçları Nedir?

Köpekler İnsanları Neden Yalar?

Köpeğini gezdirdikten ya da onunla oynadıktan sonra verdiğin küçük molada onu severken o da senin elini yalamaya başlar. Mola uzadıkça elinle de kalmayıp yüzünü gözünü yalamaya başlar. O zaman da doğal olarak insanın aklına “Köpekler neden yalar?” sorusu geliyor. En basit haliyle sevgilerini göstermek istediklerini düşünebiliriz ki kesinlikle doğrudur. Ama köpeğin yalaması sadece sevgi gösterisi olarak düşünülmemelidir.

Çoğu insan bu durumdan hoşnut olmayabilir. Çünkü köpekler sadece sahiplerini yalamazlar, onlarla vakit geçiren insanları da yalama eğiliminde olabilirler. Kimseyi de hoşlanmadığı  için suçlayamayız. Hatta bazı durumlarda köpek sahipleri bile bu durumdan hoşnut olmazlar “sevginin böylesini istemiyorum” diye düşünülebilir 🙂

İlk olarak daha önce de sürekli olarak tekrarladığım gibi köpeklerin sürü hayvanı olduklarını kabul ederek işe başlamak gerekir. Onların davranışlarını anlayabilmek sürü hayvanı olduklarını kabul etmekle başlar. Köpekler sürü içerisindeki sosyal hayatlarında farklı davranışlar geliştirirler. “Üste atlama”, “koklama” vb. gibi hareketler birbirleri ile dialog kurup bağlarını güçlendirmelerini sağlar. Yalamak da yine sürü içindeki etkinliklerden bir tanesidir.

Temizlenmek, birbirleriyle olan bağlarını güçlendirmek, kokularını bırakmak vb. gibi amaçlarla yalamak eylemini sık sık yaparlar. Köpeklerin doğal ortamlarında veteriner müdahalesi söz konusu değildir. Yaralanma durumlarında kendilerini iyileştirmek için de yaladıkları biliniyordu. Son zamanlarda yapılan araştırmalar köpek tükrüğünün ya da salyasının yaraları tedavi etmek adına faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Lund Üniversitesinde köpekler üzerinde yapılan araştırmalar köpek tükürüğündeki mukusun bakterileri öldürücü etki yaptığını ortaya koymuştur.

Kısacası dışarıdan bakıldığında sadece sevgi ya da karşılamak gösterisi olarak görülen eylem aslında köpek dünyasında farklı görevleri yerine getirmektedir. Köpek eğitimi ve köpeği tanımak konusunda detaylı bilgi almak istersen Bony’nin Yolu isimli kitabı okumanı tavsiye ederim.

Çok Leziz!

Köpeklerin herhangi bir şeyi yemeden önce yaladıklarını görmüşsündür. Yemeden önce küçük bir tadım yaparlar. Ya da yemekleri bittikten sonra kabın etrafına dökülen yemek parçalarını dilleri ile sıyırırlar. Köpekler neden insanları yalar? sorusunun cevabı tabi ki insanları yemek istedikleri anlamına gelmez. Ama cildimizin üzerindeki tuzun hoşlarına gittiğini biliyoruz. Dolayısı ile vücut üzerindeki tuzu alarak vücutlarına fayda sağarlar.

Hep dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz ama bu noktayı iyi anlamak gerekir. “Köpekler sürü hayvanlarıdır”, sürü içerisinde baskın olan ve sürüyü yöneten bir köpek vardır. Diğerleri azalan rütbelerle sürüdeki yerlerini alır. Sürü bireyleri dominant (baskın) köpeğe olan itaatlerini farklı yöntemlerle gösterirler. Kuyruklarını saklamak, yere uzanmak ve baskın olanın koklamasına izin vermek gibi çeşitli davranışlar sergilerler. Baskın olan köpeği yalayarak itaatlerini gösterirler. Köpeğin ve senin arandaki ilişkide baskın olan sen olmalısın. Baskın olan sen olduğunda köpeğin sana olan bağlılığını ve itaatini göstermek içinde yalayabilir.

Benzer Konular:

admin

Önceki konular

Köpeğimi Kendim Eğitmek İstiyorum

Birlikte uzun ve huzurlu zaman geçirmek için "Köpeğimi kendim eğitmek istiyorum" diyenler bu tavsiyelerimizi göz…

5 yıl önceki

Barınaktan Köpek Sahiplenmek İsteyenlere 5 Tavsiye

Barınaktan köpek sahiplenmek isteyenler ne yapacaklarını bilemiyor. Akıllarda cevaplanması gereken sorular olduğunu biliyorum çünkü aynısını…

5 yıl önceki

Av Köpeği Eğitimi Ne Zaman Başlar? – 3, 6, 9 Ay?

Av köpeği eğitimi, yüzlerce yıl önce insan ve köpeğin birlikte hayatta kalabilmek adına yaptıkları iş…

5 yıl önceki

Köpeklerde Davranış Bozukluğu Saldırganlık (Agresyon)

Köpeklerde davranış bozukluğu - Agresyon (Saldırganlık) köpek sahibini en çok zorlayan problemlerin başında gelir.  Saldırganlık…

5 yıl önceki

Köpeklerde Davranış Bozukluğu – Isırma, Kemirme

Köpeklerde davranış bozukluğu; Isırma, kemirme, Anksiyete (Yalnızlık Korkusu), Hiperaktivite (Fazla Hareketlilik), Agresyon (Saldıranlık) şeklinde gözlenir.…

6 yıl önceki

Yavru Köpek Annesinden Ne Zaman Ayrılır – Sütten Kesilme

Yavru köpek annesinden ne zaman ayrılır sorusuna ya da yavru köpeğin sütten kesilme zamanına farklı…

6 yıl önceki